jan 22 2013

Freedom of Information

ofcom

Kijk, dat is interessant!
In Nederland bestaat het recht op informatie van de overheid, en op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kun je bij de overheid een specifiek verzoek indienen om informatie. Dat bestaat in Engeland ook en daarom heeft iemand een verzoek ingediend bij de OfCom  tot het vertrekken van informatie.

Via de website  http://www.whatdotheyknow.com kun je zo’n brief genereren, of inzien wat anderen gevraagd hebben inclusief de antwoorden. Zie het verzoek van ene Craig Andrews:
Hij deed een informatie verzoek m.b.t. radio piraten uit London in de periode 2005 – 2012 met daarin o.a. de volgende vragen:

  • Hoeveel veroordelingen tegen personen zijn er geweest en hoeveel daarvan zijn meerdere malen veroordeeld.
  • Wilt u de namen verstrekken van alle illegale radiostations,  het aantal keren dat er actie is ondernomen tegen deze zenders, en op welke manier dit gebeurd is (inbeslagname van zender op hoofdlocatie, studio inval etc).
  • Zijn er ook acties geweest op verzoek van legale radiostations.
  • Hoeveel acties zijn er ondernomen naar aanleiding van storingsmeldingen van luchtvaart of hulpverleningsdiensten. En wilt u vermelden welke instanties dit gerapporteerd hebben.
  • wat zijn de kosten van zo’n actie geweest.

Niet alle vragen zijn beantwoord door de Ofcom omdat dit te kostbaar zou zijn, danwel deze informatie niet voorhanden is. Interessant zijn de gegeven antwoorden wel.

Overview

Zoals je boven in de tabellen ziet, worden er jaarlijks steeds minder mensen veroordeeld voor illegale praktijken. Wat overigens niet wil zeggen dat er minder radiopiraten in London zijn. Ofcom kan schijnbaar de studio’s niet traceren, vanwaar de uitzendingen plaatsvinden.
Daarnaast claimen veel radiostations een internetradiostation te zijn, en het FM signaal door derden in de lucht geholpen wordt. Hiermee wordt de bewijslast bemoeilijkt en kunnen veroordelingen en inbeslagnames niet uitgevoerd worden.
Er worden jaarlijks wel veel storingen gemeld van vliegvelden. Als ik mij niet vergis wordt met Aeronautical bedoeld, de meldingen van het vliegverkeer zelf.

Even een overzicht voor 2012:
Totaal aantal ondernomen acties tegen radiopiraten: 389
Totaal aantal veroordelingen: 5
Aantal storingsmeldingen van luchthavens: 31
Totaal aantal (geïdentificeerde) radiopiraten: +70

Download hier de volledige antwoord van de Ofcom (PDF):

Dat kunnen wij dus ook doen bij het Agentschap telecom nietwaar?
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-en-integriteit-overheidsinstanties/vraag-en-antwoord/wat-is-de-wet-openbaarheid-van-bestuur-wob.html

Wat zullen we opvragen bij het Agentschap Telecom?

Agentschap Telecom
Postbus 450
9700 AL Groningen

 

ChatClick here to chat!+