aug 31 2011

Nieuwe speeltjes voor de microfoon

Afgelopen weekend ontving ik na lang wikken en wegen een ART Pro Channel!
Ik wilde eens een kwalitatief hogere microfoon-voorversterker dan wat ik had en kwam deze ART tegen, die voldeed aan mijn budget.
De ART Pro Channel heeft 3 aparte circuits op basis van ouderwetse buizen (lekker voorgloeien dus) voor de voorversterking, compressor en equalizer en is modulair opgebouwd. Het mooie daarvan is, dat je tussen de voorversterker-compressor of compressor-equalizer een ander apparaat kan zetten. Dat kan via Inserts aan de achterkant.

Ik was al in het bezit van een Behringer Ultravoice VX2000 en die zit nu dus tussen de voorversterker en compressor van de nieuwe ART Pro. Reden hiervoor is, dat de ART Pro geen Noise Gate heeft.
Nu heeft de VX2000 helemaal geen goede Noise Gate en die staat dan ook uit, maar wat wel goed werkt is de Expander. Even met de Depth en Threshold knopjes tweaken en je bent van je (microfoon)ruis af.
Een andere reden voor de aanschaf van de ART, is de flinke versterking die hij heeft en voor de “looks”. Hij heeft veel knopjes en een mooie analoge VU meter. Jammer alleen dat de Attack en Releasetijd niet instelbaar is.

Na veel tweaken was ik toch nog niet tevreden. Mijn Behringer C-3 microfoon pakte veel omgevingsgeluiden op en er kwam een behoorlijke bak ruis uit. Zoveel zelfs, dat de Expander er niet goed mee om wist te gaan.
Een paar dagen later kwam er weer een pakketje binnen… ik heb de Shure SM7b besteld!
Snel uitpakken, oude microfoon verwijderen, Phantom voeding uitzetten op de ART en de SM7b op de microfoonarm schroeven. Wat een geluid! Weg ruis, de SM7 pakt alleen de stem op en klink zeer duidelijk en cripsy. Dit had ik veel eerder moeten doen, maar het is wel een behoorlijke uitgave.
De SM7b (dynamische microfoon) heeft wel wat meer versterking nodig dan de C-3 (condensator). De GAIN knop van de ART stond al op +20dB en nu moet de Input Gain potmeter bijna helemaal open. Zeker omdat ik de buizen lekker wil insturen.

Een ontzettend fijn setje! ART pro Channel, Behringer VX2000 en Shure SM7b!

 

 

ChatClick here to chat!+