Radiopiraten verleden deel 5
Radio Benelux
Ook een zender waar ik naar luisterde. Raymond de Zwart hoorde je teveel op die zender. Wie heeft er informatie?
De jingles die Radio Benelux gebruikte:
Radio Benelux jingles.wma
Lange mix van jingles: Benelux Mix.Mp3
=
=
=
City Radio
Radio City heette het in het begin en zond toen alleen vrijdag avond uit. Bekende namen van toen zijn Arno van der Laan, Kees poppus (ouwe krullenbol), Peter Allen,Renee van Dijk.
De belangrijkste mensen die City leidden waren Peter de Klein (de stem van bijna alle Digitaal en City jingles) en Ron van der Zee.
City opereerde vanaf de Larenseweg. Toen tegenover de melkfabriek, later de Gamma. Bij dat huis daar zit een kantoor en daar heeft City lang gezeten. De zender stond in een
werkplaats er achter en in het water ter koeling. City is een aantal keren opgepakt en moest verhuizen. City verhuisde naar de Vaartweg in Hilversum, boven op de berg aldaar staat een
groot pand rechts naast de MTS, daarbovenop stond een mast van 30 meter en een zender van 120 watt.
Ik meen dat na Radio Benelux, City Radio een van de eerste radiopiraten in ’t Gooi was. Omdat we nog niet erg veel gewend waren was City Radio enorm populair. City was een station dat nooit jingles heeft aangekocht en dus alles zelf maakte.
Verder draaide ze de platen vaak of bijna als eerste en hadden ze de bekende phone In (later veel geïmmiteerd).
Hier zijn een aantal fragmenten inclusief de reclamespotjes :
city1.mp3, city2.mp3, city3.mp3, city7.mp3, city8.mp3
De inval door de RCD. Tja, het ging wat minder goed met City radio.
city4.mp3, city5.mp3
Ook leuk was de kriptische omschrijving van een plaat uit de Top 40. Wanneer de bellende luisteraar het antwoord niet juist antwoorde werd de hoorn er opgesmeten. city6.mp3
En nog wat jingles :
cityjingle1.mp3, cityjingle2.mp3
Er ging ook wel ’s wat mis bij City :
city13.mp3
Toen City uiteindelijk moest stoppen en niet meer uitzond op 93.8, voelde andere zich geroepen om een tweede City op te starten (overigens niet met de oorspronkelijke medewerkers).
Edit 16 maart 2014:
Op zaterdag 1 maart 2014 heeft er een reünie plaatsgevonden van zowel City Radio als Radio Benelux in de Vorstin in Hilversum. Hierbij waren een groot deel van de dj’s, waaronder Arno van der Laan, DJ Sven, Peter de Klein, Lees Poppes, Raymond de Zwart en veel luisteraars aanwezig.
De reünie is een initiatief geweest van Edwin Bausewein.
Op de foto: Kees Poppes, Edward Stoffer, Arno van der Laan, Peter Allan, Richard van der Steeg, Peter de Klein, Peter Reeman, Nicole van der Stadt, René van Dijk, Edwin Bausewein, Michael Carter, City Radio, Sam Boogie en Bob Snieder.
Uit de DeGooi&Vechtstreek van 26 februari 2014
Extra materiaal per 16 maart 2014:
Dijkbreuk8-2-1985 a kant.mp3
Dijkbreuk8-2-1985 b kant.mp3
Zondag ochtend katerspel 13 novB kant.mp3
Zondag ochtend katerspel 13 nov.mp3
tape1.mp3
Band 5 kant 1.mp3
Band 5 kant 2.mp3
Arno vd Laan Thema programma kant 1.mp3
Kijk voor meer informatie op de Facebook pagina.
=
=
=
Counterpoint
Zo begon elke nieuw uur van Counterpoint, het jinglepakket werd gemaakt door Profisound.
Counterpoint zond uit vanuit Amsterdam op 90.6Mhz. De zender heeft uit veiligheidsoverwegingen enige tijd onder de naam Discount uitgezonden. Niet snel daarna werd gemeld dat er weer gebruikt gemaakt kon worden van het originele jingle pakket en vanaf dat moment heette het weer Counterpoint.
Counterpoint zond uit met een 3 pootje (ook wel turken prikker genoemd) vanuit de Kanaalstraat 108 in Amsterdam (1 straat achter de overtoom). Zoals je op de foto ziet zaten ze gestuurd (zie kleine antenne). Verder zie je heel veel prikkeldraad om de antenne.
Een bekende DJ draait ook bij Airpeace FM (Benny Brown), hij draaide altijd op zondag morgen bij Counterpoint met de BBB-Show.
Hier volgen een aantal jingles: counterpoint.mp3, counterpoint1.mp3, counterpoint2.mp3, counterpoint3.mp3, counterpoint4.mp3, counterpoint5.mp3, counterpoint6.mp3, counterpoint8.mp3, counterpoint9.mp3, counterpoint10.mp3, counterpoint11.mp3, counterpoint12.mp3, counterpoint13.mp3, hitradio-counterpointfm.mp3
DJ’s van Counterpoint:
Vincent Da Vinci
Edward Dekker
Maarten ten Brink
Dennis Ruijer
Mike Brown
Benny Brown
Patrick Hoogland
Franky Davidson
Richard van Rijn (Koen van Tijn)
Ken Nichols
Peter van de Vlugt (Gijs Staverman)
Sonny Crockett
Jan Hogenkamp
Dave van der Meer
Mike Simbello
Pim Bergkamp – zie ook http://www.danceclassic.com
Wederom een aantal jingles aan elkaar gemixed: counterpointmix2.mp3
Ook Hi-Freak FM is gebasseerd op het Counterpoint format. Wie er achter dit station zat is niet bekend, grote kans dat dit van dezelfde makers kwam.
Hier volgt een jingle: hi-freakfm.mp3
Fragmenten Counterpoint: counterpointfr1.mp3, counterpointfr2.mp3, counterpointfr3.mp3, counterpointfr4.mp3, counterpointfr4.mp3, counterpointfr5.mp3, counterpointfr6.mp3, counterpointfr7.mp3, counterpointfr8.mp3
Weekendradio Counterpoint was het radiostation voor jongeren en draaide het format : Fast Transitions, Smooth mixing en slow Crosses.
In 1999 zag het er naar uit dat Counterpoint terug komen zou, helaas is dit om onduidelijke reden niet volledig gelukt, ze zijn niet meer dan een aantal weekenden in de lucht geweest. Het gerucht zou een ruzie zijn tussen de oud Counterpoint medewerkers.
=
=
=
Delta Radio
Keizerstad was in mijn ogen de grootste, maar zeker niet minder professioneel was Delta.
Fragmenten: delta.mp3
Een heel mooie spot is deze: delta3.mp3
Hier volgen een aantal jingles : delta1.mp3, delta2.mp3, delta4.mp3, delta5.mp3, delta6.mp3, delta7.mp3
In 1983 zag de illegale radiozender Delta Radio Nijmegen het levenslicht. Het station voerde een HOT AC format. Destijds had men nog nooit van die term gehoord, maar zo zouden wij het tegenwoordig omschrijven.
Het station heeft tussen 1983 en 1989 eigenlijk continu uitgezonden. Regelmatig werd het station uit de lucht gehaald, maar de volgende ochtend klonk altijd weer het vertrouwde signaal van Delta 90 in de Nijmeegse ether.
De apparatuur was zeer professioneel. Menige zendmast werd opgebouwd, en vervolgens door de RCD weer afgebroken. In 1989 begon de RCD een groot offensief tegen de Nijmeegse zenders.
In 1987 had men dat immers ook in de regio Amsterdam gedaan, en met succes.
Nijmeegse adverteerders werden aangeschreven, dat ze strafbaar waren door hun reclameboodschappen uit te zenden op de illegale zenders. Vervolgens werden de stations zelf aangepakt. In oktober 1989 staakte Delta dan ook haar uitzendingen. In het midden van de jaren 90 kwam Delta weer terug. Als lokale omroep van Cuijk en omgeving. Echt lang duurde dit avontuur niet. In 1999 vroeg de zender faillisement
aan.
Met een brok in zijn keel werden de laatste woorden op Delta gesproken door Frank Sanders: Aan alles in dit leven komt een einde, zowel aan goede als aan slechte dingen. Eenvoudig omdat er niets tijdloos is. Die zekerheid is de spanning, zonder wel dit aards bestaan, saai en nutteloos zou zijn.
Nu, na zes jaar, komt er een einde, aan voor wat vele meer was dan zomaar een radiostation.
De geschiedenis van Delta Radio vind je op op de website van de oprichter.
Een fantastisch initiatief van Nico Fintelman.