sep 18 2008

Radiopiraten verleden Deel 4

Atlantic Hilversum


Het zal ergens tussen-1989-1991 geweest zijn, toen ik plaatjes mocht gaan draaien bij Atlantic Hilversum. Hoe het contact met dit station precies ontstaan is weet ik niet meer, maar wel dat ik me elke week voor de deur liet afzetten door mijn auto rij-instructeur. Na een uurtje rijles, reden we samen naar de studio in Hilversum met de radio aan…. op Atlantic Hilversum natuurlijk.
De studio was gevestigd in de Mezenstraat en ik weet nog dat je soms lang voor de deur moest wachten, voordat er iemand opendeed. De studio was namelijk niet altijd vol met mensen, dus moest de deur geopend worden door de DJ, die niets hoorde omdat hij zijn koptelefoon op had.
Thuis heb ik nog een aantal jingles gemaakt voor Atlantic, die ook nog een redelijke tijd gebruikt zijn. De jingles waren deels ingesproken door mij (MP3) of door Herman van de Velde (MP3). Deze laatste was ook tevens de leverancier voor de singeltjes, maar volgens mij werd er ook veel (bij)gekocht.

De mast van Atlantic was zonder meer erg indrukwekkend! Hoog en midden in een woonwijk. Het was dan ook wel duidelijk waar de uitzendingen vandaan kwamen, want Atlantic speelde geen verstoppertje. Tenminste… dat een inval zou plaatsvinden, daar kwam je toch niet onderuit, maar je wilt wel zo veel als mogelijk redden van inbeslagname. En dus werd er bijvoorbeeld een nepzender neergezet. In de studiokamer op de eerste verdieping van de woning, was bovenaan de deur een plankje opgehangen waarop de nepzender stond. Lekker opzichtig zodat de RCD niet langer hoefde te zoeken, liepen ze bijna tegen de nepzender aan.
De zender was zelfs zo gemaakt dat hij ook echt warmte afgaf, zodat hij niet van echt te onderscheiden was, maar wel een stuk minder kostbaar.  De coax uit deze nepzender liep door het plafond naar boven, maar niet naar de antenne. De coax werd namelijk gebruikt als maak/breek contact voor de echte zender. Haalde je de coaxplug uit de nepzender, dan viel de echte zender uit.
Prachtig toch…

Als bijbaantje werkte ik in die tijd bij Veilig Verkeer Nederland en zo kwam ik in het bezit van ALLE “rij alcohol vrij” radiospotjes die ze ooit gemaakt hadden. Tjonge, wat waren dat er veel. Ik weet nog dat ik ze allemaal achter elkaar plaktje en uitzond in mijn programma. Dat duurde zolang, dat er op een gegeven moment iemand zei “hou nou maar op”. De “rij alcohol vrij” tapes heb ik helaas niet meer.

De audiokwaliteit was Atlantic was altijd erg goed en met name de zelfbouw compressor-limiter die ze gebruikte staat me nog bij.
Dit was een exemplaar die het audioniveau flink optrok en dat klonk vooral leuk bij je eigen stem, of die van de nieuwslezer in de periode dat we het nieuws elk uur uitzonden. Telkens als de nieuwslezer een blaadje omsloeg, deden wij de microfoonschuif open om vervolgens ook te gaan ritselen met papier. Een special effect, zeg maar ūüėČ

Lees meer over het station via hun website of schrijf wat in het Gastenboek.

Enkele jingles die ik maakte voor Maarten van Seumeren ingesproken door Herman v/d Velde:

Soulbox1.mp3, Soulbox2.mp3, Soulbox3.mp3, Soulbox4.mp3, Soulbox5.mp3

Fragment en Top Of The Hour:
Atlantic2.mp3, Atlantic3.mp3

UuropenerAtlantic Hilversum.mp3, Atlantic Hit Fm Hilversum Jingles E.D.Mp3, Atlantic 1 Rick De Groot Ronald De Jong Oudjaar 1990.Mp3

Radio Balans

Richard de Graaf en Victor Bianco (allebei ex-Radio Neutraal) waren de oprichters en eigenaren van Radio Balans en in samenwerking met een paar ex-Radio Balans- jongens uit Den Haag hebben zij het station eind jaren 80 opgestart in Hilversum (met ook hun jinglepakket en daaraan ook zelf jingles toegevoegd).

Vanaf begin 1989 tot zomer 1991 is Radio Balans elk weekend in de lucht geweest en zij waren vrij populair in ’t Gooi maar ook in Midden Nederland en in de randstad.

Natuurlijk hebben ze nooit kunnen tippen aan andere zenders uit ’t Gooi als City, Benelux, Roulette en Digitaal (mede doordat “piraten” eind jaren 80 niet meer zo populair waren als daarvoor) maar ze werden flink beluisterd en zelfs hun afscheidsavond op een zondag werd genoemd de volgende ochtend bij Bas Westerweel op Radio 3.
Radio Balans stond vooral bekend omdat ze echt allerlei soorten programma’s met alle soorten muziek hadden en het altijd zeer gezellig klonk. Vaak te gezellig! ūüôā
Vooral de avond- en nachtprogramma’s van Balans waren bekend omdat dj’s dan gingen bellen met chatboxen en al die vaak priv√©-gesprekken dus “live” uitzonden via FM 97,8. Vooral de gezelligheid en uitbundigheid kostte Radio Balans de eerste locatie aan de Geuzenweg in Hilversum en na buurt- en gemeentevergaderingen zijn ze maar verhuisd naar de 1e Oosterstraat in Hilversum waar de hele buurt en ook de huiseigenaar op de hoogte was en het prachtig vonden.

Uiteindelijk is Radio Balans toch maar gestopt omdat ze teveel in de gaten werden gehouden door de RCD, een keer werden opgepakt en ook omdat op een gegeven moment het hoogtepunt was geweest en er verloop kwam.
Daarna zijn enkele Balans-jongens nog een tijdje “legaal” gaan presenteren bij de lokale omroep ’s Graveland (AROS) en bij de lokale omroep Hilversum (VLOH).

In hun oude pand aan de 1e Oosterstraat heeft Radio Excellent nog een tijdje uitgezonden. Over de ex-dj’s is helaas na al die jaren niet heel veel bekend dan alleen over Richard de Graaf (7 jaar als muziekprogrammeur bij achtergrondmuziekbedrijven (Alcas en Reditune) gewerkt), Coen de la Montagne (nu leraar geschiedenis) en Gert-Jan van Doorn (werkzaam bij groot telecommunicatiebedrijf).

Enkele (bekende) namen:

Victor Bianco (ex-Radio Neutraal)
Richard de Graaf (ex-Radio Neutraal en ex-Radio Excellent)
Fred van de Bos (ex-Radio Neutraal)
Tony Manero (ex-Radio Neutraal)
Marc van Dam (ex-Radio Neutraal)
Coen de la Montagne
Gert-Jan van Doorn
Robbert de Bree
Paul Flemming

De jingles:
Track21.mp3, Track22.mp3, Track23.mp3, Track24.mp3, Track25.mp3, Track26.mp3, Track27.mp3, Track28.mp3, Track29.mp3, Track30.mp3, Track31.mp3, Track32.mp3.

Enkele fragmenten:
BalansBuurvrouw.mp3, BalansShouts.mp3, BalansTopOfTheHour.mp3, BalansEinde.mp3


Delta Hilversum

Eerder heb ik het even kort gehad over een Hilversumse Delta Radio die enkele jingles gebruikte van de originele Delta uit Nijmegen.  Via Martin ontving ik deze email van Richard Vlug. Een medeoprichter van Delta Hilversum, waar ik overigens ook naar luisterde in die tijd.

Email van Richard Vlug:

Radio Lokaal werd rond 1983 door Arie en Cobus  opgericht, maar na enkele maanden ging deze ten ziele door interne ruzie. Na een half jaar is deze opnieuw opgezet door Arie Smit, en Richard Vlug(ondergetekende dus).

Wij zonden uit vanaf een flat op de laan ’40-’45, en deden dit 2 ¬†jaar met d.j.’s als o.a. Tony Manero en Bram van Warmedam en Rob van Zanden. De uitzendingen waren van vrijdag middag 17.00 uur tot zondagavond ¬†21.00 uur, in de nacht werd er met een wisseldek gedraaid.(tussen 24.00 en 08.00) voor de rest live. Dit alles met een zender van 40 watt. Na 2 jaar dit gedaan ¬†te hebben, waren wij dit zat, en zijn er toen mee gestopt.

Radio Illusion was ons volgend project.
De zelfde d.j’s, maar nu ook door de week van 18.00 tot 23.00. Wij zaten boven een bekerwinkel op de Geuzenweg. Dit heeft maar twee maanden geduurd. De winkel eigenaar vond dat wij teveel overlast bezorgden, en moesten per direct vertrekken.

Na een halfjaar begon het bij mij weer te kriebelen, en nam weer met  Arie contact op, en het gevolg was dat Delta werd opgericht.

Boven een cafe op de hoek Leliestraat en Hilvertsweg vonden wij een geschikte locatie, en met een mast op het dak van 15 mtr, en een ¬†zender van 100 watt, begonnen wij onze uitzendingen op de inmiddels ten ziele gegane frequentie van radio Benelux, 95.8. Oude D.J¬īs, maar ook vele ¬†nieuwe en ook nog een poos met D.J. Sven.

Vele bands en zangers zijn nog bij ons live geweest, waaronder  Forrest en Frizzle sizzle. In het begin hadden wij jingles van Delta uit  Nijmegen, later bij gevuld met eigen jingles. Dit heeft anderhalf jaar geduurd. (Het laatste half jaar was Arie Smit er al uitgestapt.)

Tot zover de historie van Lokaal,Illusion en Delta.

Vriendelijke groeten,
Richard Vlug.

ChatClick here to chat!+