nov 20 2011

Nieuw project binnenkort in dit theater ;-)

 

Projectnaam: The New Excellent (test transmission)!
Status: Work in process 😉

Winamp/iTunes

Windows Media Player

Mobile Devices

Geblokkeerd door een Firewall? Luister op poort 80

The New Excellent stream is:

Edit juni 2012: toch maar een 80s pop stream van gemaakt 😉

nov 15 2011

Levelers

Phoe, wat moest ik nou. Ik heb lang zitten Googlen, reviews gelezen en zelfs zitten turen naar Youtube video’s van een werkend exemplaar.
Ik zocht al tijden een leveler om voor de 4-bands compressor te zetten, maar ik kon niet beslissen welke.  Wel had ik al de keuze gemaakt, dat de strijd zou gaan tussen de Aphex 320a en Symetrix 422. Vanwege de prijsstelling en goede verhalen van de 422, heb ik de 422 besteld. Nog voordat ik deze ontvangen had, besloten om ook de Aphex 320a in huis te halen, met het idee één van beide te verkopen.
Beide zitten inmiddels in het rack, maar nog niet vastgeschroefd. Waarom? Omdat ik geen keuze kan maken, welke nou de meest prettige werkt.

De 422 lijkt het beste plotselinge toename van het volume op te vangen.  De 320a vindt het minder leuk, wanneer je de schuif van het mengpaneel naar boven schiet met je vinger. Wat mij een klein beetje tegenvalt, is dat beide apparaten het geluid niet 100% begrenzen tot een bepaald niveau. Hiervoor moet je toch echt de limiter activeren en eigenlijk wil je dat niet, want die hoor je weer teveel werken. Alhoewel de limiter van de 422 het minst nerveus klinkt, bij een flinke scheut volume.
Maar ja, in dit geval moet de limiter liefst alleen ingezet worden, als laatste redmiddel om het volume onder controle te houden.

Ik moet toch ook erg wennen aan de traagheid van beide apparaten.  Snelle overgangen van de ene naar de andere track, worden laat gecorrigeerd. Direct na het gebruik van je microfoon een plaat met lager volume instarten, is ook hoorbaar.

 

 

Afregelen
Afregelen van de 422 is eenvoudig. Target Level (eigenlijk de threshold)  instellen op het gewenste output niveau. Hou hiervoor de onderste Output Level VU meter in de gaten. Dan de Ratio instellen. 5:1 geeft de meest maximale leveling/compressie. Zet deze maar eens op 5:1 en je zult merken, dat wanneer je het volume van je mixer  langzaam omlaag brengt, de bovenste Input Level VU meter een lagere waarde aangeeft, maar de Output (vrijwel) gelijk blijft.
Zoals gezegd dien je dit wel langzaam te doen, want de schuif ineens een ruk naar beneden is hoorbaar vanwege de traagheid van de leveler.
Vervolgens kun je de Peak Limiter nog instellen. Draai deze tegen de klok in totdat het ledje begint te knipperen en dan een beetje terug. Zo worden alleen de echt pieken opgevangen.

De 320a afregelen is wat ingewikkelder en daar moet je eigenlijk even de handleiding voor lezen. Vooral om de leuke multicolor VU meter goed te kunnen interpreteren.
Eigenlijk heeft het mijn voorkeur geen leveler te gebruiken, maar gewoon een goede multiband processor en iets op je schuiven letten. Het schuift gewoon niet lekker met leveler ervoor, maar misschien dat ik de grenzen teveel op zoek en niet de subtiele voordelen van zo’n leveler.

 
EDIT: beide verkocht.
 

 

ChatClick here to chat!+