sep 11 2012

FM zender mee op vakantie

Ik had al eerder eens wat meegenomen en toen betrof het een 500mw zender met korte antenne, die direct op de zender bevestigd zat. Omdat het spul allemaal compact was en in een plastic zak paste, heb ik alles toen ook bovenop de terrasoverkapping gezet. Zo won ik wat hoogte, was het waterdicht en weinig opvallend voor de omgeving. Het kwam ook niet echt ver natuurlijk en bestreek slechts 60% van de camping.

Dit jaar reden we weer naar een camping en zouden we naar Luxemburg gaan. Omdat het weer begon te kriebelen, propte ik voor vertrek toch maar een zendersetje in de volle tassen. Dit keer ging er een echte GP antenne mee, met een rolletje rg-58 coax en Chinese 15 watt zender. Verder nog een stukje PVC buis, tie wraps, mp3 speler en grote 32GB USB stick met vooraf geprocessede muziekblokken erop, om zo afwisselend 24/7 muziek te kunnen uitzenden.

Op dag twee van de vakantie, pakte ik het spul voorzichtig uit in afwachting van de reactie van mijn wederhelft.
Mijn vrouw snapt het niet, en vroeg zich af voor wie ik de moeite nam om dit te installeren. Voor al die honderden potentiële luisteraars natuurlijk! Alleen moest het signaal wat verder komen dan het zwembad, dus pronkte er niet veel later een aluminium GP antenne aan de blauwe hemellucht. Kon prima op het hoekje van de mobile home aan de regenbuis bevestigd worden, met behulp van het stuk pvc buis.
Volgende keer neem ik een telescopisch mastje mee. Neemt net wat minder ruimte in.

Vermogen van 4 watt leek me voldoende, maar na een week was ik benieuwd wat het dubbele vermogen zou doen en schroefde het vermogen op naar 8 watt. De zender zelf is 15 watt, maar met buitentemperaturen van +30 graden leek me dat geen goed idee. Zoals gezegd was de zender ontworpen en gebouwd in China, met de meest goedkoop verkrijgbare onderdelen. Een transistor die veel energie omzet in warmte, op een koelblok die net aan is, zorgde ervoor dat de fan vrijwel continu aan het spinnen was. Op een camping die ’s avonds na tienen stil is, is dat “verontrustend”. Je wilt tenslotte niet “gepakt worden” omdat ze afkomen op het geluid.

Elke dag dat we eropuit gingen met de auto, zette ik mijn favoriete radiozender aan… die van mijzelf. Kon ik mooi kijken hoe ver het kwam. Mocht je hetzelfde willen doen, dan is 108Mhz een heel vrij frequentie in Luxemburg. Ik kwam uiteindelijk zo’n 12-15km ver, waarbij ik wel moet vermelden dat we op ca 450 meter hoogte zaten in de Ardennen.
Verder is het aan te raden een breedband antenne mee te nemen, of een exemplaar die eenvoudig te verstellen is naar de juiste frequentie. Niets zo fijn als een perfecte SWR.

sep 06 2012

Uit de oude doos: deejay-cursus

Door Dr. Ing. A.J.S. van Klittensteijn tot Aershoven

Les 1

De basiseigenschappen

Om disc-jockey te worden, dient u over een aantal basiseigenschappen te beschikken. Indien u zich niet herkent in minstens vijf van het hieronder genoemde tiental eigenschappen, is uw radiocarrière al bij voorbaat gedoemd te mislukken:

1. – groot ego

2. – kleine woordenschat

3. – geringe kennis van de popmuziek (en de pophistorie in het bijzonder)

4. – spraakgebrek

5. – geen eigen mening

6. – sexueel gefrustreerd

7. – stevige ellebogen

8. – lage opleiding (hoogstens MAVO 2 van een ZMOK-school)

9. – in bezit van te dure sportwagen (neiging tot pronken)

10. – geen sexuele voorkeur

Read more »

ChatClick here to chat!+