jul 08 2009

Antennewoud

We moesten maar eens wat gaan posten en ik zal proberen dit met enige regelmaat te doen. Laat ik beginnen met te melden dat er nog veel fragmenten ge- upload moeten worden en ik het weer moet oppakken bij Radiopiraten verleden deel 8. (de laatste uren van Roulette 103)

Daarnaast wil ik jullie wijzen op de leuke verhalen die te lezen zijn op de Blogpagina van Martin via zijn Radio Virginia website.
Martin is één van de oprichters geweest van Radio Virginia. Een radiopiraat die vroeger uitzond vanuit Hilversum en een zender waar ik toen ook regelmatig naar luisterde. Martin heeft mij tevens interessante informatie kunnen verstrekken over een aantal radiopiraten uit het verleden, maar die informatie moet ik nog steeds verwerken. It will be done!

Zo zag het straatbeeld er in de jaren zeventig en tachtig uit

Deze zomer was ik op vakantie in Italië en zoals altijd word ik onderweg naar de bestemming altijd afgeleid, zodra enige bergen zichtbaar worden. Niet vanwege de bergen zelf, maar vooral wat erop staat: hoge antennemasten!
Mijn vrouw valt het meteen op als ik weer eens schuin omhoog kijk, tijdens de autorit. “Ach natuurlijk”, denkt ze dan. “Antenne’s… vindt ie leuk.”

Naast de leuke zendmasten in de bergen, is het opvallend dat op vrijwel alle woningen en gebouwen nog een FM richtantenne en TV antenne op het dak staat de pronken. Het Italiaanse Sirio doet nog steeds goede zaken vermoed ik.
mountain2

Ons plekje ligt wat hoger tegen een bergrug, met mooi uitzicht over het Gardameer en plots komt er een gedachte in mij naar boven. “ik had een FM zender + GPtje moeten meenemen!!”. Met dat uitzicht een prima bereik. Tot aan de volgende bergwand natuurlijk en dat merk je ook als je in de auto luistert naar de radiostations daar. In het signaal valt regelmatig ruis waar te nemen, doordat het omliggende gebergte de FM signalen tegenhoudt.
Dit was ook de eerste keer dat ik de functie “AF” (Alternative Frequency) gebruikte op mijn autoradio.
Wist je dat Italië op de laatste plaats staat, m.b.t. het aantal gezinnen dat naar kabelradio kan luisteren? Ze kunnen het gewoon niet bekabelen door de harde grond daar en dus luistert iedereen nog radio via de ether. Een walhalla voor radiopiraten was mijn gedachte.
Gewoon thuis  in de woonkamer luisteren naar alles wat uitzendt op FM, zonder de beperking van de kabelradio waarbij de kabelexploitant bepaald wat er doorgegeven wordt.

ChatClick here to chat!+