aug 19 2010

Radio piraterij in Engeland

Ik kon het niet laten ook eens wat te delen met je, over de rijke geschiedenis die Engeland heeft mbt radiopiraten.

In Nederland werden zo rond 1989 de meeste 24/7 radiopiraten uitgeroeid door de overheid.  Wat overbleef waren wat leuke weekend radiopiraten en dat duurde volgens mij tot 1994. Ik denk dan even aan het immens populaire Counterpoint FM als hoogtepunt.
In onderstaande tabel is te zien dat er in London vanaf 1991 juist een steeds groter aantal piratenstations in de ether kwam en in 1994 piekte als nooit tevoren.

Hoe staat het er heden ten dage voor met de radiopiraten in London?

Kijk maar eens naar een scan van de FM band van iemand uit dit gebied. De scan is van juli 2010.

23:45pm 6th july from essex:

87.5 – ?
87.9- shine
88.4 – vision
89.4 – unknown
89.8 – station
90.0 – hot?
90.2 – point blank
90.4 – woah
90.6 – fresh
90.7 – ??? very strong siginal,playing some weird noises
91.6 – genesis
92.7- energy
93.8 – vibez
94.6 – kool
95.1 – origin
95.5 – ontop ?
97.1 – tension
97.8 – cyndicut
99.3 – select uk
99.8 – supreme
101.5 – live
106.5 – force
106.9 – jiggy
108.0 – heightz

stations not on that i can normally get:
88.2 – rude
100.2 – true
101.3 – eruption
100.4 – rinse
102.0 – pure mgc
102.4 – wax
104.7 – subjam

Leuk he!
Veel activiteit dus in de Londonse ether. Deze informatie komt overigens van dit forum wat redelijk actieve gebruikers heeft. Op datzelfde forum ook een foto topic met tientallen pagina’s gevuld met foto’s van hoge locaties, zenders, antenne’s en ander leuk spul.

Er is nog veel meer informatie te vinden over radiopiraten. Op de website The Pirate Archive staat veel informatie over de piraten uit het gebied Midlands, wat het centrale deel van Engeland is. Vooral veel kranten artikelen, video’s, foto’s, audiofragmenten en ze hebben een forum.
Er staan ook leuke verhalen op van ex medewerkers!

Enkele quotes uit een verslag van Radio Freedom:

…The main TX and link receiver are on a timer in the lift room, to start just before 6pm every night. The link TX is switched on manually in the studio about the same time. Wait for the dead carrier (this is a great feeling, as far as I am concerned “the best sound on radio” the silence ahhhh! you know its good then). After a couple of days messing about, trying to get the best link possible (this isn’t as easy as it sounds) we were ready to broadcast to the West Midlands once more…

…I am just pulling into the road where the studio is located in Old Hill, and I heard that dreaded sound “hisssssssssss” the main TX was off. I pulled up outside the studio block, where I was met by 5 or 6 dj’s running toward me.”Get the f**k out of here Craig, the DTI are upstairs in the studio doing a bust, and they are looking for you”.Reverse gear, foot down, off I went. Old Hill had lasted about 3 to 4 months, and the DTI had decided this time, not only to take the main TX, but to take the studio as well. ..

Lees het complete verhaal: http://www.thepiratearchive.net/freedom/freedomstory.html

Veel leesvoer dus voor de liefhebbers. Kijk ook eens op londonpirates.co.uk.
Zij publiceren jaarlijks een onderzoek, gemaakt op basis van gegevens van luisteraars, van de piraten in London met daarin ontvangsten, audiokwaliteit en populariteit van de huidige radiopiraten. Dit is de uitslag (PDF) van het onderzoek uit 2009.
Ik ben benieuwd waar 2010 blijft.

ChatClick here to chat!+