feb 26 2011

project stoffige compressor

Ik vond nog een oude limiter/compressor print in de kast op zolder, compleet met onderdelen erop. De print was zeer stoffig, maar ik had goede hoop dat hij meteen zou werken.
Zucht, wat is de in/uitgang van dat ding? Na even kort zoeken, wat kabels erop gesoldeerd en jawel! We hebben geluid.
In de jaren tachtig (de jaren waarin we met zijn allen massaal met een FM zendertje aan het klooien waren), hadden we bijna allemaal een limiter nodig ter voorkoming van overmodulatie van je zender.

Zo gebruikte velen een cassettedeck die als limiter ingezet werd. Door de audio aan te bieden op de ingang van het deck (met ingedrukte REC knop), had je op de uitgang een mooi begrenst signaal met extragratis ruis.x
x
x
x
x

x
Akai CS-702DII


Terug naar het compressor printje
Omdat ik denk dat ik wel eens wat vaker gebruik ga maken van deze compressor, heb ik besloten hem meteen maar in een kastje te bouwen. Hoeven we de volgende keer alleen maar wat kabels te pluggen. Ik had nog een aluminium kastje liggen, dus daar meteen de boor in gezet voor de nodige pluggen. Gaandeweg het spontaan begonnen projectje merk je, dat je ondanks de redelijk gevulde gereedschapkist en toebehoren net dat ene boortje niet hebt, dus maar weer naar de bouwmarkt.
Oh ja, toch ook nog maar dat female audio plugje bestellen bij een webshop en om de verzendkosten “eruit te krijgen”, bestellen we maar wat ander spul. Je weet maar nooit wanneer je het een keer nodig hebt toch?

Onbekend compressor printje

Het printje wat ik vond zal wellicht in de Elektuur gestaan hebben, maar kon hem niet terugvinden. De basis vormt een NE570 en LM741 IC.

Lekker terug in de tijd! Ik zal later wat audiofragmenten laten horen.

Als je nu ook eens zo’n lekkere breedband compressor wilt bouwen dan kan dat, want ze zijn gewoon te koop als kit. Een compressor die ik ook heb liggen is die van SPI. Een stereo compressor met ouderwets geluid dus pompen en zuigen!
x
x
X
X
X
X
X

De SPI compressor

Ook voor u getest is de compressor van Pira.cz. Dit is een ontwerp speciaal gemaakt voor FM, dus met pre-emfase en clipper.


Pira CZ Compressor/Limiter/Clipper voor FM

Tijdens mijn zoektocht naar andere schema’s van compressor limiters vond ik o.a. dit schema: Audio limiter circuit schematic. Lekker simpel he!
Wil je wat beters bouwen, dan kan ik je verwijzen naar de chip van THAT Corporation.

Binnenkort geluid samples van een platenspeler, een vinyl elpee en een klassieke compressor.

ChatClick here to chat!+