okt 21 2012

RVR Blues 30 NV

Ik was al even in het bezit gekomen van deze prachtige zender, maar wegens tijdgebrek nog niet echt langer kunnen testen. Eerste wat mij opviel was het enorme geluid van de fan, alsof het apparaat wilde opstijgen. Ik wilde de zender graag bij mij in de buurt houden, namelijk naast me in het 19″ rack bij de andere apparatuur. Met dit lawaai was dat geen optie. Dat is nu aangepakt.

De fabrikant heeft enorm bespaard op het koelblok helaas. Er had wel iets meer aluminium gebruikt kunnen worden, want daar is nog prima ruimte voor.
De fan die er standaard in zit is een SanAce 109P0412J3023 en de reden van het lawaai, is dat hij best veel lucht verplaats (0,36 m3/min of 16,3CFM) met 12.500 RPM. Da’s best veel uit zo’n kleine fan.
Ik heb de 24V fabrieksfan vervangen door een slakkenhuis fan, die veel rustiger draait op 5400RPM en een stuk stiller is. Luchtstroom is ook een stukje kleiner, maar komt keurig vanaf de fan, door het koelblok naar buiten uit de 19″ kast.
Ik heb het geluid gemeten met een Android app. Niet echt nauwkeurig te meten op een smartphone, maar ik kon wel een voor en na meten en dat was ca 70dB/42dB.

ChatClick here to chat!+