nov 26 2012

Verhuizen

Drukke dagen de laatste tijd, want binnen 2 maanden heeft het gezin een nieuw onderkomen. Dozen pakken, meubels uit elkaar halen en vooral veel te regelen. Ook de studio moet netjes ‘ontmanteld’ worden. De thuisstudio was al even niet meer in gebruik, want mijn werkzaamheden als DJ bij Jamm FM (onder de naam Rene van de Berg overigens) zijn gestopt.  De meeste apparaten en snoeren zitten in een 19” rack, en ik ben voornemens dit in zijn geheel te verhuizen.
Stickertjes op de kabels, zodat alles weer snel terug te plaatsen is in het nieuwe huis. En ook een stuk karton ter bescherming aan de voorzijde van het rack moet bevestigd worden.
Omdat we toch van alles beetpakken, overweeg ik deels nieuwe hard- en software aan te schaffen. Sowieso gaat de Reloop Digital Jockey eruit. Die heeft na verloop van tijd problemen met de start/stop knop gekregen, wat een bekend probleem schijnt te zijn.
Nu zit ik nog steeds te twijfelen welke mixer ik hiervoor in de plaats zal aanschaffen. Een analoge standaard mixer als bijvoorbeeld een Behringer DX2000USB, of toch weer een midi-controler mixer waar ik altijd prima mee uit de voeten kon.

Zo’n midi-controller heeft in veel gevallen voldoende functies om radioprogramma’s mee te maken.

  • Twee decks met faders en Jogwheel.
    Een Jogwheel kan erg handig zijn om je platen ‘scherp’ mee te zetten, of op een ander punt verderop in te starten.
  • Een sampler.
    Deze zit meestal in de software ingebouwd, waarmee je de knoppen op je controller of toetsenbord kunt toewijzen om je jingles te starten.
  • Een Line of microfoon ingang.


Een mooie combinatie is bijvoorbeeld een CMD MM-1 (de mixer) en twee CMD PL-1 (het deck). Je kunt deze units met standaard USB kabels ‘chainen’, zodat er slechts één USB kabel naar je PC loopt.
Past op elk bureau, je kunt ze aan elkaar koppelen als één geheel en bijna onbeperkt uitbreiden.

De software:
De keuze zou moeten vallen op VirtualDJ 8 of The One DJ Software. De reden waarom de keuze op deze twee zou moeten vallen is als volgt.
In beide gevallen is de software helemaal opnieuw geschreven, met de nieuwste technieken en daarbij behorende mogelijkheden. Hierbij moet je denken aan eenvoudigere mapping (toewijzen van acties aan knoppen), automatische audio configuratie (herkend je geluidskaart en controller), en als meest mooie functie: Timeline!

Met Timeline kun je tracks of jingles naar een venster slepen, deze bewerken en de positie en overgang bepalen. Je hoeft een plaatje-jingle-plaatje dus niet meer realtime te doen, maar deze kun je snel voorbereiden op je Timeline editor.
Prachtige software en hardware, maar op het moment van schrijven nog niet uit.

Genoeg te doen dus.
De FM richtantenne hangt nu nog op zolder onder het schuine dak. Een zolder hebben we op het nieuwe adres niet, dus ik vrees dat er toch een klein mastje op het platte dak moet komen in het nieuwe huis.
Eehh.. lie-hief?…

 

ChatClick here to chat!+